13 september j.l. opende Kunsthandel…

Retour

13 september j.l. opende Kunsthandel M.Jas haar Goezu tentoonstelling in het Chassé Theater van Breda, waar tot en met 18 december diverse schilderijen en monotypen te bezichtigen zijn.
Bij die gelegenheid werd de nieuwe ets van André Goezu ‘De Geograaf van Breda’ gepresenteerd. Deze ets heeft als onderwerp Breda en Cartografie, en is in opdracht van Kunsthandel M.Jas vervaardigd.

Naast genoemde tentoonstelling in het Chassé Theater is tot en met 20 oktober in de winkel grafisch werk van Goezu tentoongesteld, zoals onderstaand.

André Goezu werd in 1939 in Antwerpen geboren.
Sinds 1968 leeft en werkt hij in Parijs.
Goezu studeerde aan de Koninklijke Academie en het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in zijn geboortestad. Hij werd er laureaat in 1963.
Sinds 1991 is Goezu buitenlands lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.
Talrijke onderscheidingen vielen hem ten deel waaronder de ‘Prijs Graveerkunst’ van de Provincie Antwerpen en de ‘Driejaarlijkse Prijs voor Schilderkunst’ eveneens van de provincie Antwerpen.
Verschillende binnen- en buitenlandse musea en instellingen hebben werk van André Goezu in hun verzamelingen.
Hij illustreerde bibliofiele uitgaven van o.a. Monika van Paemel, Ward Ruyslinck, Peter Handke en Jef Geeraerts.

Tegenover de artistieke twijfels van de hedendaagse schilderkunst staan voor André Goezu
de ambachtelijke zekerheden van de lithografie, de monotype en de ets.

In zijn oeuvre vertonen terugkomende elementen meer gelijkenis met de mistige, vochtige sfeer van het noorden dan met meer zuiderse ingrediënten.
Wellicht heeft hij in onze provincies zijn symbolen gevonden; het vrouwelijke profiel, een hongerige vogel, een steigerend paard, een nijdig blaffende hond en bomen en twijgen met christelijke transparantie.
Hij wil dat elk werk als een gedicht is, wat een moment van vreugde of melancholie vastlegt.
Pentateuch is hier een fraai voorbeeld van met 15 kernbeelden uit de vijf heilige boeken: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium: de spil van de gehele Hebreeuwse wijsbegeerte. Iedere aquatint gaat vergezeld van een tekstpagina alles tezamen uitgegeven in een prachtig blauw linnen omslag met goudopdruk.